Etkinlikler

Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi

Yazan: , tarih: 30 Temmuz 2011


 

Denizler daha mavi, Carettalar daha özgür, Dalyan daha sessiz olsun diye;
Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi!

Dalyan Köyceğiz Gezi Motorlarının Çevre Dostu Dönüşümü

Dalyan ve Köyceğiz Türkiye’deki 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi‘nden biri. Caretta Carettalar, eşsiz İztuzu Kumsalı, Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti Dalyan’ı Türkiye’nin dünyaca ünlü eşsiz zenginliklerinden biri kılıyor.

Dalyan Kanalı ve Köyceğiz Gölü, geçen yıl 800 bin turisti ağırladı. Bu sayının 2011’de 1 milyona çıkması bekleniyor. Yoğun turistik aktivitenin bazı sonuçları hem çevre ve doğal yaşamı, hem de turizmin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Gezi tekneleri bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından. Yaz aylarında 400’ün üstünde dizel motorlu gezi teknesi her gün sefere çıkıyor. Teknelerin neredeyse tümü “çıkma motor” tabir edilen ikinci el kamyon motorlarıyla çalışıyor. Motorlar eski ve bakımsız. Periyodik bakımları çok iyi yapılamıyor.

Yetkili kurumların aldığı tüm önlemlere rağmen, teknelerden Dalyan’ın sularına sintine suyuyla birlikte mazot karışıyor. Dizel motorların ses seviyesi de, Dalyan Körfezi’ndeki hassas sualtı ve doğal hayat için bir tehdit unsuru oluşturuyor. Bölge insanının geçim kaynaklarına zarar vermeden, çevre ve bio -çeşitliliği koruyacak, bu sorunu çözecek önlemler almak mümkün mü? Çok talep gören ekonomik ve turistik bir aktivite olan tekne turları, sürdürülebilir bir turizm perspektifiyle nasıl bağdaştırılabilir?

Bir Çözüm Elektrikli Motor

Teknelerin motorlarının, İnci Akü tarafından geliştirilen, gücünü aküden alan elektrikli motorlara dönüştürülmesi, tehlikeyi yaratan başlıca faktörü ortadan kaldırarak, bölgedeki turizm faaliyetini herkes için sürdürülebilir kılar çünkü;

-Elektrikli motorlar egzoz gazı çıkarmaz!
-Elektrikli motorlar yağ ve mazot içeren sintine sızıntısına yol açmaz!
-Elektrikli motorlar dizel motorla kıyaslandığında, çok daha sessizdir!

“Mavi Deniz Özgür Caretta” projesi ile Dalyan’daki dizel yakıtla çalışan motorların elektrik sistemli motorlara dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Biz İnandık Yola Çıktık

İnci Akü olarak biz kendi uzmanlık alanımızdan yola çıktık. Ar-Ge çalışmalarının tüm maliyetini üstlendik ve 2 yılda tamamladık. Hem dizel motorlarınkine eşdeğer performans sağlayan, hem de yakıt giderlerini 10 kata kadar azaltan, “Enerjisini akülerden alan Elektrik Motorlu Tahrik Sistemi”ni geliştirdik ve İnci Akü olarak patentini aldık.

2 tekneden ilkini 2008 yılının başında ikincisini ise 2010 yılı ortalarında atık sıvı bırakmayan, egzoz gazı üretmeyen, 4 kat daha sessiz “Caretta Bot”a dönüştürdük.

İnci Holding YK Başkanı Meral İnci Zaim, İnci Akü yöneticileri ile Caretta Bot'ta

Projenin Hedefleri

2011 yılı içinde 20 teknenin dönüşümünü içeren pilot uygulamayla tekne sahiplerinin ve tüm paydaşların motivasyonunu artırmak.

Yasal mevzuatın en geç 2012 yılı sonuna kadar dönüşümü teşvik edecek hale getirilmesi için yetkili merciler nezdinde girişimlerde bulunmak.
2014 sonuna kadar kooperatif üyesi tüm tekneleri (280 tekne), kredi ve sponsorluklar ile dönüşümlerini tamamlamak.

2016 sonuna kadar Dalyan’da yoğun olarak kullanılan tüm gezi teknelerinin motorlarının çevre dostu motorlara dönüştürülmesini sağlamak.

Dalyan’da Basın Toplantısı

Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi’ni paylaşmak ve detaylı bilgi vermek için 15-17 Temmuz’da Dalyan’da ulusal basının değerli yönetici ve yazarlarıyla bir araya geldik. Projeyi ve hedeflerini aktardığımız basın toplantısının ardından düzenlenen kokteyl ve akşam yemeği ile projeye destek veren tüm paydaşlar ile buluşma fırsatı oldu. Böylece paydaşlar mesajlarını medyayla paylaşma fırsatı buldu.

Basın Toplantısı

Projenin sosyal olarak güçlü, çok bileşenli bir paydaş yelpazesi ve proje yönetimi ile temsil edilmesi amacıyla: Belediye, Valilik, Dalyan Tekne Kooperatifi, yerel STK’lar ve ÖÇK ile görüşüp olumlu yaklaşımlarını almak bizim için çok önemliydi.

Şimdi proje ve teknoloji sponsorluğunu üstlendiğimiz “Mavi Deniz Özgür Caretta” ile teknelerin elektrikli motora dönüştürülmesi için destek arayışımız sürüyor çünkü teknelerin dönüşüm maliyetini tekne sahiplerinin tek başına üstlenmesi kolay değil. Sponsorlar aracılığıyla fon yaratmak ve uygun, ödenebilir kredi temin etmek için çalışıyoruz.

Carettalar için, hayatın devamı için…
 

ETİKETLER
İLGİLİ YAZILAR

YORUM YAZIN

Arşivler
twitter.com/meralincizaim
  • T

    Tweeted on 01:27 AM Apr 29