FAZ, Wolfgang Günter Lerch, 18 Haziran 2012

 

Türk ekonomisi özellikle holdingleşen aile şirketleri ile büyüyor. Robert Bosch ya da Siemens’ten Werner gibi Alman firma kurucuları ve endüstri öncüleri Boğaz’da çok sayılıp seviliyorlar. Türk ekonomisinin belkemiği Sabancı, Koç ve İzmir’de bir eczane olarak serüvenine başlamış Eczacıbaşı gibi iş adamları. Bu iş adamları kültür sektöründe ve kamyonunda da önemli yatırımlar yapmışlardır. Sabancı Grubu Anadolulu bir çiftçi olan efsanevi Ömer Sabancı tarafindan kuruldu. Bugün holding amcası Sakıp Sabancı’nın 2004 yılındaki ölümünden sonra görevi üstlenen Güler Sabancı tarafindan yönetilmekte. Bu grup önemli bir politik ağırlığa da sahip.

 

Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk döneminde aynı zamanda modern Türk şirketçiliğinin de temelleri atıldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde bile ticaret özellikle azınlıkların (Rumlar ve Ermeniler) ya da yabancı firmaların elindeydi. İlk defa Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra modern bir yapıya sahip ve farkı sektörlerde faaliyet gösteren bir Türk işletmeciliği, çoğu zaman çok ufak başlangıçlarla ortaya çıktı.

 

Sabancı ve Koç’tan her ne kadar daha küçük olsa da İnci Holding de bu grupta yer almakta. Şirket 1952 yılında öncü Cevdet İnci tarafindan kuruldu. Kökleri aslında İzmir’e dayanan bu şirketi şu anda Meral İnci Zaim yönetmekte. Holding bünyesinde yaklaşık 15 firma (otomotiv yan sanayi ürünleri, lojistik vb.) faaliyet göstermektedir. 1922 yılında doğmuş olan Cevdet İnci 2003 yılında ikinci jenerasyonu söz sahibi kılmak için firmanın yönetimini 5 kızına devretmiştir.

 

Meral İnci ünlü Boğaziçi Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği eğitimi aldı ve 1979’dan beri aile firmasında farklı pozisyonlarda tecrübe topladı. İnci gururla „Türkiye’de üst yönetim kademesindeki kadınların oranı Almanya’dan çok daha fazla“ diyor. Bu ülkede çok kez duyduğumuz bir cümle.

 

Türkiye’de kadın üst düzey yönetici sayısının bu kadar fazla olmasında ülkedeki ekonomik gelişmelerin ve büyük firmalarda sıkça gözlemlenen ailevi yapının da etkisi var. Ailesi İzmir’de Cevdet İnci Vakfı’nı (INCIVAK) kuran Meral İnci 2010 yılından beri holdingin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. İnci aynı zamanda Alman BDI’nin muadili olan TUSIAD’ta da yönetim kurulunda yer alıyor. Gelişen Türk ekonomisine Almanya’dan daha çok yatırım yapılması İnci’nin önde gelen bir arzusu. Mustafa Zaim ile evli olan Meral İnci bir kız çocuğu annesi. İnci bir keresinde „babam için çalışmak dua etmek giyidi“ demişti. Bu bir sorumluluğu beraberinde getiriyor.

Arşivler
Kategoriler
twitter.com/meralincizaim
  • T

    Tweeted on 08:12 AM Apr 20