Etkinlikler

Meral İnci Zaim “Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi”ne Katıldı

Yazan: , tarih: 7 Ocak 2014

Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), “Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik” temasıyla İstanbul Büyük Tarabya Oteli’nde ilk ulusal zirvesini 29-30 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirdi. Zirveye işletme sahipleri, genç nesil üyeleri ile uzman danışman ve akademisyenlerden oluşan 200’ün üzerinde katılımcı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren, aile şirketlerinin ülkemizin toplam GSMH’nın en az %75’ini yaptığını ve istihdamın da %85’ini sağladığına değindi. Öte yandan, Türkiye’deki aile şirketlerinin 3. Kuşağa geçiş ortalamasının düşük olduğunu ve etkin bir aile şirketi kurmanın ve onu kurumsallaştırmanın sadece aile içindeki hedeflere ulaşmak olmadığı, ulusal ve küresel bir görev olarak da algılanması gerektiğini belirtti. Uluslararası Aile Şirketleri İletişim Ağı (Family Business Network International)’nın Türkiye paydaşı olarak kabul edilen ve FBN-I Genel Kurulu’nun Yönetim Kurulu’ndaki 12 üyeden biri olarak seçilen Eren, “24 yıldır faaliyet gösteren bir organizasyonun yönetiminde bir yıllık faaliyetlerimiz sonucu söz sahibi olmak TAİDER için gurur verici bir başarı. Bu başarı Türkiye’deki Aile ve Şirketleri’nin gösterdiği ilgi, çaba ve inancın bir sonucudur,” dedi.

Zirvenin ana konuşmacısı olan EKU Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Mehmet Dudaroğlu, “Patronculuk mu, Profesyonellik mi?” başlıklı yaptığı konuşmasında, “Aile şirketlerinin başarılı bir şekilde gelecek nesillere devri için hem aile çalışanları hem de profesyonel çalışanlar için liderlik ve yetenek geliştirme programları uygulanmalı,” dedi. Aile üyelerinin şirket içinde bir görev almadan önce 3-5 yıl kadar başka bir şirkette çalışması gerektiğine inandığını söyleyen Dudaroğlu konuşmasını, “Tarlanız varsa içinde, tekneniz varsa dümende ve işiniz varsa mutlaka başında durun,” sözleriyle tamamladı.

Zirve paralel oturumlarla devam ederken, “Birinci Nesilden İkinci Nesile Geçişte Yapılanma” başlıklı paralel oturumda, ETİ Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı ve Yönetim Danışmanı Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu, aile şirketlerinde gelecekte yönetimi devralacak insan kaynakları ihtiyacının belirlenmesi ve bu ihtiyacı karşılayacak insanların hazırlanması stratejilerini ele aldı. Kanatlı, 2006 yılında oluşturdukları Aile Anayasası ile yönetim kurulunu, icra kurulundan tamamen ayırdıklarını ve müdahale etmeksizin icrayı denetleyen bir sistem kurduklarını söyledi.

Psikolog ve İletişim Uzmanı Doğan Cüceloğlu ve AGT A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO M.Semih Söylemez’in konuşmacı olduğu “Aile Şirketlerinde Duygusal Sermaye,  Kültür ve Değerler” başlıklı paralel oturumda ise aile içinde yaşatılan kültürün, farklılığın ve farklı fikirlerin, toplumlar gibi şirketler için de iletişim ve ilişkinin geleceğine yön verdiğini vurguladı. Ayrıca ailede ve işyerinde “Biz” olmak kavramının yanı sıra gelişen aile, iş ve çalışan için “Biz Olmanın” temelleri örneklerle ele alındı.

Paralel oturumlar, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur’un aile işletmelerinde profesyonel yapıya geçiş sürecini anlattığı oturumla sona erdi. Uğur, “Bir şirketin kişilerden ziyade kurallara, standartlara ve prosedürlere sahip olması, kendine özgü davranış biçimlerini, iş yapma usul ve yöntemlerini geliştirmesi gerekir. Bu sayede, şirketin planlı, programlı ve kuralların yazılı olduğu bir “sistem” haline gelmesi amaçlanır. Bu sistemin oluşturulmasında aile üyelerinin profesyonel kişilerle yönetimi paylaşmaları kaçınılmazdır. Ancak profesyonel yapıya geçiş aile ve işletme içinde bir hazırlık ve plan dönemi gerektirir ve belirli aşamalarla gerçekleşebilir” dedi.

Zirvenin ilk günü, TAİDER Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk’ün yaptığı değerlendirme konuşmasıyla sona ererken, zirvenin ikinci gününde ise aile işletmelerinin gelecek nesillerine özel olan çalıştayı gerçekleştirildi.
 


ETİKETLER
İLGİLİ YAZILAR

YORUM YAZIN

Arşivler
twitter.com/meralincizaim
  • T

    Tweeted on 09:52 PM Nov 25